AMILINA ABECEDA - FERIDA DURAKOVIC

“Amilina abeceda” pjesnikinje i spisateljice Feride Duraković djecu uči slovima na zabavan i djeci prilagođen način kroz život djevojčice Amile. Ovom autobiografskom abecedom, Ferida Duraković je uspjela djeci približiti slova i abecedu tako da oni uživaju u učenju i s nestrpljenjem slažu nove riječi.
Pjesnikinja se na početku knjige obraća djeci. Navodi ih na razmišljanje o tome kako bi bilo da su odmah po rođenju dobili naočale koje su napravljene samo za njih. Kada stave takve naočale, koje su inače nevidljive poput bilo kojeg drugog čarobnog predmeta, djeca gledaju svijet oko sebe. S takvim naočalama, mogu vidjeti sve ono što ih veseli, ali i ono što ih plaši. Mogu vidjeti i sve one posebne stvari, ono što je nekima sasvim obično, a njima znači sve.
Djeca su posebna. Imaju mogućnost svijet oko sebe vidjeti ljepšim i boljim. Možda je to zato što vjeruju u bajke? Mnogi odrasli ne vjeruju u bajke ili se samo pretvaraju da ne vjeruju. Ferida se pita što se dogodili s njihovim naočalama. Dolazi do zaključka da su se one možda s vremenom potrošile ili su izgubile magiju. Naziva ih nesretnicima koji nemaju nimalo maštovitosti.
Ferida je “Amilinu abecedu” započela s riječima posvete.
“Amili, koja je bila Farah,koja će porasti do Amile,i dalje zajedno zauvijek.od mame, koja je bila tetka,koja će porasti do mame,i dalje zajedno zauvijek”Kratak sadržajAAAA – aaaa
Amila
Pod prvim slovom abecede upoznajemo djevojčicu Amilu i njezinu obitelj. Ona nam priča kako je slovo A njezino slovo, no njezin brat to nikada ne želi priznati. On bi pod slovom A radije stavio avione ili autiće kojih je puna kuća i svi se sapliću na njih. Njezin brat nikada ne bi priznao da njoj lijepo stoji slovo A. Slovo A je prvo slovo abecede, a djevojčica objašnjava kako je u kući ona prva pa nakon nje dolazi mama iako njezino ime na počinje slovo A. Nakon mame dolazi tata pa maca. Maca ima puno slova A, pogotovo kada kaže mijaaaaau. Nakon toga dolaze Amiline lutke. Jednoj je ime Ada, a drugima nije dala imena, već ih zove samo bebe.
Riječi ako i ali također imaju slovo A, i to prvo početno slovo. Amili mama često kaže da će dobiti čokoladu ako pospremi sobu. Na to Amila pita: “Ali mama, može li prvo čokolada pa onda…?”.No, mama joj ne dopušta da završi rečenicu i kaže joj da će sada pospremiti sobu i bez čokolade. Iako mama ima dva slova A, i ona zna biti opasna. Tome je posebno tako kada je Amila i brat naljute. Tada je poput prave aždaje, a njih dvoje odu u svoje sobe i budu manji od malog prvog slova a.
BBBB – bbbb
Barbika
Kada djevojčica Amila spomene riječ Barbika, zavrti joj se u glavi. Nana ponekad kaže Amili da je lijepa poput Barbike. Na to se Amilin brat počne smijati i govori “Bljak!”. Amila zaključuje da je jako bezobrazan jer ona ponekad kada se vidi u ogledalu stvarno pomisli da je Barbika. Iako je njezina kosa kratka i smeđa, dok Barbika ima dugu i plavu kosu, ona se ne zamara sitnicama kao njezin brat.
Amila kaže kako je mogla pod slovo B staviti i riječ brat, ali njezin brat nije lijep kao Barbika, iako mu slovo B stoji odlično u riječi bezobrazluk. Lijepo mu stoje i batine, pogotovo kada ih dobije on, a ne ona. Tada se pretvori u bubicu. Tada Amili bude žao brata pa da ga oraspoloži, donese mu Barbikine stvari, a on samo vrisne da bježi s tim, da je to za male bebe. Od ljutnje tada prestane plakati.
Slovo B imaju riječi babica, bubica, bebica, bomboni, bombe… I zna se koje su riječi užasne, a koje lijepe. Djevojčica zaključuje da neće pričati o bombama, a o bombonima može uvijek!
CCCC – cccc
Crveno
Djevojčica voli crvenu boju, a više od svega voli kada je mama odjene u crvenu haljinu, u kosu joj stavi crvenu mašnu, a na noge obuje crvene lakirane cipele. Tada se Amila od zadovoljstva sva zacrveni. Njezin brat s gađenjem kaže da izgleda kao prava curica. Amilin brat ni u snu ne bi odjenuo nešto crvene boje kako slučajno ne bi izgledao kao djevojčica. A Amila bi. Još kada bi joj mama kupila crvenu kapu pa da bude Crvenkapica. Tada bi je tek brat pojeo kao vuk od zavisti.
Riječi maca Cica i Ciciban imaju toliko slova C u sebi da ga vjerojatno znaju bolje nego Amilin brat. Njemu su bitne riječi kao što su crvići i cigle, a Amila voli cipelice i cica mace.
Amila zna i stranu riječ. To je riječ ciao, a čita se ćao i na talijanskom znači pozdrav – doviđenja!
ČČČČ – čččč
Čitanje
Amila stalno čita i čita sve, dječje novine i debele knjige. Iako baš ne razumije debele knjige, sama sebi izgleda jako pametno kada sjedi s debelom knjigom za stolom. Amilin brat je tada jako ljubomoran jer kada dođu gosti, odmah vide nju kako čita, dok on ništa ne radi i hoda bez veze po kući. Odmah se zna tko je od njih dvoje bolji. Amila prizna da ne razumije puno toga u tim debelim knjigama, ali ne razumiju niti odrasli bajke.
Kada Amilin tata počne sanjariti kako će imati puno novca i putovati na more, mama ga samo prekine i kaže mu da su to bajke. Tada Amili bude žao tate jer ne vjeruje u bajke. Možda bi i stigli do mora kada bi tata barem malo vjerovao u bajke, razmišlja Amila. No, odustaje jer zna da njoj nitko neće vjerovati jer je mala pa se neće nikome miješati u život. Amila zaključuje da je bolje da odrasli žive u uvjerenju da bajke ne postoje, a ona će im pokazati da bajke postoje kada odraste. Tada će ih voditi na more. Iz inata!
ĆĆĆĆ – ćććć
Ćošak
Amila u jednoj šupi koja se nalazi iza zgrade ima skriveni ćošak. U njega taman stane i tamo je nitko ne može naći. Bratu nikada nije rekla za taj ćošak jer bi je od tamo odmah otjerao i sebi ga prisvojio. Amila to mjesto zove Tajni ćošak. Za to tajno mjesto rekla je samo tati. Jednom je čak tati i pokazala ćošak, ali on nije uspio čak ni nogu uvući u njega koliko je velik.
Tata je zaključio da je njezin ćošak idealan za skrivanje i planiranje tajnih zadataka. Rekao je da nikome neće reći za njezino tajno mjesto.
Amila u svom ćošku ima tajne stvari. To su tramvajska karta, dvije igračke žabice koje je dobila u kinder jajetu, gumbe, slikovnica, mamina ukosnica, papirić od bombona i mnoge druge. Tata joj je dao i džepni kalendar. To je bio njegov prilog za njezin tajni ćošak.
Kada Amili svi dojade i kada joj se nakupe obveze, ona odlazi u tajni ćošak kako bi se odmorila od svih.
DDDD – dddd
Duša
Amila pokušava objasniti što je to duša. Duša je nešto što se ne može vidjeti, ali njezino značenje je da je netko divan poput nje. Amili djed kaže da je duša, a ona tada zna da je to nešto jako dobro. Baš poput kinder jajeta. Ili balona. Duša je i Amilina mama kada tata dođe nešto kasnije s posla jer su morali slaviti direktorov rođendan. Tada tata oslovi mamu s riječi duša. Amila zna što znači riječ rođendan, ali ne zna baš dobro što znači direktor iako se i u njemu nalazi slovo D. Mama tada zalupi s vratima i šuti dva sata. Amila pretpostavlja da kada je duša ljuta, ona šuti. Mama šuti sve dok ne počne Dnevnik, a onda se svi pomire i komentiraju politiku što Amili nije uopće zanimljivo pa se ode igrati u svoju sobu.
Slovo D u riječi imaju i djevojčice i dječaci, iako je je kod djevojčica slovo D puno ljepše. Kada se nacrta krug i presiječe sa slovo I dobiju se dva slova D. Jedno je pravilno, a drugo je naopačke. Vide se kao u ogledalu! I to je divno!
DžDžDžDž – dždždždž
Dženana
Dženana je Amilina najbolja prijateljica. Njih dvije sjede zajedno u klupi, a nakon škole idu kod Amiline nane na sendvič s džemom. Amilin brat obožava kada može spojiti dva slova Dž. To se dogodi kada jede svoj najdraži džem od jagoda i gleda Dženanu. On to ne bi nikada priznao, ali čak i Dženana vidi koliko mu se sviđa pa to zna i koristiti.
Ponekad ga tako upita bi li joj dao malo, a on joj odmah da čak pola sendviča. Amila ne može vjerovati jer njoj ne bi dao ni da mu je još sto puta sestra. Amili je to pravi pokazatelj koliko se njezinom bratu Dženana sviđa. Kada on to pročita, sigurno će reći kako je sve laž jer je na Džananu i na sendvič pristao samo kako bi naučio slovo Dž.
I tako se Amilin brat žrtvovao zbog učenja, a nikako zbog džema i Dženane. No, može on reći što želi kada Amila zna pravu istinu!
ĐĐĐĐ – đđđđ
Đevrek
Amila objašnjava što je đevrek. Naime, đevrek je pecivo koje se rijetko može kupiti pa ga njezina nana često radi. Nana zna najbolje stare recepte, a jela radi sa zadovoljstvom za svoje unuke.
Đevrek je okruglo pecivo koje se posipa sa sezamom. Kada se prelomi na dva djela dobiju se dva slova C. Jedno slovo C pojede Amila, a drugo da prijateljici.
I Amila i njezin brat ponekad imaju problema s tim kada se piše slovo Dž, a kada slovo Đ. Ona voli đem i kada se krivo napiše, a kada nije sigurna piše li se džak ili đak, ona napiše jednostavno – učenik. I dobije peticu!
Amila zna i talijansku riječ bongiorno koja se čita bonđorno. Bongiorno znači dobar dan!
EEEE – eeee
Europa
Europa je kontinent na kojem živimo, a kontinent je zemlja koja se nalazi u velikom moru. U Europi ima jako puno gradova i država, no Amila najviše voli Bosnu i grad Sarajevo. Ne bi imala ništa protiv ni da ode u Pariz, London ili u Rim. To su gradovi koje je obilježila moda, a ima i puno manekenki. Zna Amila da su ti gradovi i povijesno jako važni, ali njoj se ipak više sviđa moda.
Amilinog brata sigurno bi više zanimala tehnika i igranje kompjuterskih igrica. On bi mogao s tatom ići na sajam kompjutera, a Amila i s mamom išla u restorane, u kupovinu i na modne revije.
Kaže mama da su to sve bajke, a ona kaže da nisu. Mora se jedino čvrsto vjerovati da će se želje ostvariti i one će doći. Ako ne možeš u Pariz, samo zažmiri i pozovi ga k sebi. Amila to još nije radila jer zasad ne želi u Pariz. Sviđa joj se njezin grad. No, kada bi željela, uvjerena je da bi joj se želja i ostvarila.
FFFF – ffff
Film
Jedino zajedničko Amili i njezinom bratu je gledanje filmova. Ona bi mogla cijeli dan provesti u kući i gledati filmove, ali njezina mama se tada jako ljuti. Mama želi da oni vrijeme provode vani na zraku, a Amila se boji da ne propusti koji film, a zraka će uvijek biti. Voli filmove zato što se u njima događa svašta što ne može vidjeti u stvarnom svijetu.
No, voli Amila i odlazak van. Pogotovo u ljetnim mjesecima kada ide na bazen, a filmove ostavi za večernje sate. Jedino joj ide na živce njezin brat koji voli strašne filmove, dok ona više voli one ljubavne. Tu se uvijek nađe mama kako bi riješila problem. Tako oni jednu večer gledaju ljubavni film, a drugu večer onaj strašni. Kada gledaju ljubavni film dođe im da zaplaču, a kada gledaju strašni, onda se prepadnu. No, sve to zaborave ako s njima film gleda mama. Tada mama kaže da ništa od radnje nije stvarno već je to sve samo gluma. I Amili i bratu bude lakše i više se ne boje niti su tužni. Počnu se šaliti i nakon toga odlaze na spavanje.
Slovo F je Amili super jer je to i početno slovo imena njezine tetke. Ime joj je Ferida, a Amila misli da je slovo F frapantno upravo poput nje – fenomenalne Feride.
GGGG gggg
Greška
Amila kod slova G postavlja čitateljima zagonetku. Je li istina da gavran guče, a golub grakće? Dok čitatelji razmisle o ovome, ona će naučiti slovo G.
Male bebe se glasaju s gu-gu-gu, dok guske kažu ga-ga-ga. Amila ponekad pogriješi i taman kada pomisli da se izvukla, od nekud se stvori njezina mama i kaže joj da je vidjela njezinu grešku. Tada se Amila glasa s Grrr. Nikako joj nije jasno kako mama uvijek sve vidi, a najčešće nije ni prisutna. Uvjerene je da joj sve kaže mali brat, ali mama kaže da to nije istina jer ona vidi i njegove i njezine greške. Amila zaključuje da onda sigurno gleda sa sto očiju. Ili joj patuljci govore što se dogodilo jer su svuda po kući. Svi ukućani su uvjereni kako kućni patuljci ne postoje, ali Amila zna da to nije istina. Kako bi se inače pospremio sav nered preko noći.
Amila ima svoja dva patuljka, a oni se zovu Gugalo i Grongo i govore joj kada njezin brat u nečemu pogriješi.
HHHH – hhhh
Hor
Amila u školi pjeva u horu, a hor je kada skupina djece pjeva jednu pjesmicu u isto vrijeme. Iako u horu mogu pjevati i odrasli, Amila više voli kada pjevaju djeca jer tada hor izgleda veselije. Pun je šarenila, mašnica, suknjica i kikica. Amila zaključuje da je njezin školski hor super!
Kada hor treba pjevati za neki praznik, mora se vježbati svaki dan pa Amila pjeva po kući – do-re-mi-fa-so-la-ti-do! Uvjerena je da super pjeva. Mami je dobro, nani je najbolja, a brat se samo smije ha-ha! Vjerojatno zbog slova H. Amila zna da jako dobro pjeva, kako ona kaže – “hvata note u letu”. Tada uhvati i pokoje slovo H.
Amilin tata također ima slovo H kada hrče, a brat je H neki dan donio kući s hrčkom. Amila voli slovo H pa ga zato i hvali!
IIII – iiii
Ideja
Amila je puna ideja koje joj stalno nailaze. Nekad ih ima toliko da čak ima osjećaj da će puknuti od ideja. Jedino prolem joj je novac kojeg nema dovoljno da ih sprovede. Neke od ideja može sama ostvariti dok joj je za druge potreban pomoćnik.
Na primjer, Amila ima ideju da bi trebalo pospremiti sobu. Ali tko će sobu pospremiti? Za to joj trebaju pomoćnici. A najbolji pomoćnik čini joj se njezin brat, ali on to ne želi. On ne želi sobu pospremiti ni kada mu to kaže mama. Amila misli da bi joj za provedbu te ideje najbolje mogli pomoći patuljci, ali njih nema nikada kada ih ona treba. Sigurno i oni nestanu kada se mora raditi ili ih njezina mama nekamo odvede kako bi ona morala sve napraviti sama.
Amila misli da su ideje divne, a pogotovo ako se ostvare. Ona voli kada joj se ostvari odlazak na skijanje ili na more. Mama uvijek kaže da je tata pun svakakvih ideja, ali ga nikada nema kada ih treba provesti u djelo. U tome su Amila i tata jako slični. Amila kaže kako su ideje njezinog djeda uvijek dosadne, nanine su nezanimljive jer se lako ostvare, a mamine su lijepe, no ne mogu se ostvariti jer za njih nikada nema dovoljno novca. Amila kaže da su njezine ideje najbolje, ali nitko ih nikada ne shvaća pa onda ostane poput neshvaćenog genija. Nada se da će kada odraste prestati biti genij pa će se i njezine ideje moći ostvariti.
JJJJ – jjjj
Jastuk
Amila ima mali jastuk koji je samo njezin. Napravila joj ga je nana kada je bila mala. Uvijek ga nosi svuda sa sobom i ne da ga nikome. Pogotovo ga ne da bratu. Njezin brat zna da ona jako voli svoj jastuk pa ga često namjerno lupi,  na što se Amila rasplače. I kada ode mami kako bi joj se potužila, mama joj sa smiješkom kaže da jastuk nije živ. Amila je na to upita kako to zna, a mama se zbuni i kaže bratu da ne udara više njezin jastuk.

Amili njezin jastuk priča navečer kada ga položi ispod glave. Amila se prisjeća kada je izgubila prvi zub kako je uvukla jastuk pod ruku, a ujutro je u ruci imala haljinu za Barbiku. To je još jedan razlog zašto Amila voli svoj jastuk.
Osim jastuka, voli još jednu riječ koja počinje slovo J, a to je riječ – ja. Kada je Amila zaljubljena ležeći na jastuku sanjari o dječaku, a kada je tužna onda plače. Jastuk se trudi kako bi je oraspoložio pa joj ispriča par viceva i ona se odmah razveseli.
KKKK – kkkk
Krađa
Riječ na K – krađa, Amila spominje samo zbog svog brata. On stalno nešto krade po kući. Ne krade kao odrasli već tu i tamo krade čokoladu, kekse ili bombone. Kada mama na kućnom sastanku upita tko je krao čokoladu začuje se samo cijuuu njezninog brata i mama zaključio da je to bio miš. No, Amila je zabunjena jer zna da je čokoladu ukrao on. Iako, ponekad da malo čokolade i njoj pa Amila zaključuje da mama namjerno ostavlja stvari za krađu po kući. Zato je Amila uvijek za krađu čokolade, a ostale važne i velike stvari koje odrasli kradu neka idu na sud!
LLLL – 1111
Limburg
Limburg je mjesec koji ne postoji u kalendaru već su ga izmislili odrasli. Tata obično odgovori mami kada ga upita kada će ići na more, da će to biti u mjesecu Limburgu. Mama se malo i naljuti pa je tata zagrli, nasmije se i kaže da se šali, da će ići u sporovozu. Iako je i sporovoz izmišljeni mjesec, mama se na to ne naljuti već kaže tati da je baš luckast.
Amila zna da riječ love na engleskom znači ljubav pa je to za nju lijepa riječ. Također, lijepa joj je i riječ lova jer znači da ima love i može se svašta kupiti i ići na more. Nana govori kako nije sve u lovi, već je važno zdravlje i sreća. Amila se s njom složi, ali ipak misli kako bi bilo lijepo da ima i malo love kako bi mogla svima koje voli nešto i kupiti. Na kraju zaključuje da će se to sve sigurno dogoditi kada odraste i kada zaradi sama svoj novac, a zasad je naučila slovo L. Kada se slovu L doda J, dobije se slovo LJ, LJ kao ljubav. A ljubav se na engleskom kaže love i evo nas opet kos slova L!
LjLjLjLj – ljljljlj
Ljekar
Amila bi najradije kod slova LJ pričala o ljubavi, ali kaže da je njezin brat pričao već o tome u svojoj abecedi. Ona će se zato baviti puno ozbiljnijim temama. Pričat će o ljekaru. Amila priča o tome kako ljekara nitko ne voli i ona ga zato pomalo i žali. A svi mu se obraćaju kada im je loše. I ona se malo boji ljekara, ali ne previše. Čim napravi facu kao da će zaplakati, ljekar izvadi lutkicu i Amila u trenu popije lijek ili dobije injekciju u guzu, a da nije ni osjetila. Na to je mama mama zagrli i sve završi dobro. Nisu ljekari tako ni strašni, kaže Amila. A i bolje dobiti injekciju ili popiti lijek nego ležati dugo bolestan u krevetu.
MMMM – mmmm
Mama
Amila je pod slovom M odlučila staviti mamu jer je ona najbolja, ona je njezina, ona je najljepša i najnajskija! Iako ju je i njezin brat sigurno puno hvalio, Amila vjeruje da je mama malo više njezina nego njegova. Mama kaže da je jedna polovica njezina, a druga bratova i da ih jednako voli, uz to pola ljubavi ide i nani, tati, djedu… Amilu to zbuni i misli kako sigurno nešto nije u redu s računicom jer to je ipak previše polovica. Još dok se ubroje i susjedi… No, zato je jedna mama. Ona je jedino biće na svijetu koje može imati toliko polovica. Ipak nekad od mame dođe i neka naredba ili čak i pljuska, no Amila se ne buni jer zna da je djeci i to ponekad potrebno, kako bi ih se dovelo u red. Najviše od svega voli slovo M koje je podsjeća na mamu.
NNNN – nnnn
Nana
Još jedna predivna stvar u Amilinom životu je nana. Odnosno dvije nane. Amila misli da je prava šteta što ne može imati i više nana. Kada bi ih imala više bila bi još bogatija, ali i razmaženija. Svaki čas nana joj daje sitniš kako bi si mogla kupiti nešto što voli. Nana je toliko razmazi da je čak i njezina mama pomalo ljubomorna i pita se zašto nju nije tako mazila kada je bila mala. A nana joj odgovara da je velika razlika između unuka i svoje djece. Unuci su tu da ih se mazi. Amila kaže bravo za nanu!
NjNjNjNj – njnjnjnj
Nježnost
Amilu svašta asocira na nježnost.  Nježnost su mama, tata, nana, djed pa čak i brat zna ponekad biti nježan. No, samo kada ima od toga koristi. Amilu na nježnost asociraju i životinje, cvijeće, jastuk, oblak…
Kada tata dođe kući, a malo je zakasnio, sav je nježan prema mami kako se ne bi ljutila. No, ona se ljuti sve dok tata ne izvadi neki maleni poklončić za nju. Tada mu mama odmah oprosti. Nježnost dakle ostvara i mamina vrata kada je jako ljuta.
Amila voli nježnost u obliku poklona, a voli i poljupce i zagrljaje. Kada slučajno dobije lošu ocjenu, ona s nježnošću priđe mami kako bi joj priopćila vijest. A mama odmah zna da je loša ocjena u pitanju. Mama je u isti čas i nježna i opasna.
OOOO – oooo
Obaveze
Iako je Amila mala i ona ima svoje obaveze. Mora ići u školu, mora se kupati, spavati i pospremati sobu, mora učiti, ići redovito kod zubara…
Amili nije jasno zašto joj neke druge, bliske stvari ne mogu biti obavezne. Zašto nije obavezno pojesti sladoled, ležati na livadi ili kupovati odjeću. Moglo bi biti obavezno imati tridesetak lutaka odjednom ili da se ne mora ići u školu bar pola godine. Zašto nije obavezno da svako dijete ima bar jednog psa ili mačku?
Amila se pita bi li obaveze i dalje postojale kada ne bi bilo slova O. Isto tako kaže da joj obaveze ne padaju toliko teško kao njezinom bratu, a pogotovo kada mama vidi da se potrudila pa je nagradi čokoladom.
PPPP – pppp
Poster
Amilini roditelji ne vole postore jer ona i rat ih lijepe na zidove i uprljaju ih ljepilom. Svaki čas njihove simpatije se mijenjaju pa tako i niknu novi posteri na zidu. Tata lijepo oboji zid u bijelo, a već drugi dan u novinama izađe poster i njih dvoje ga moraju zalijepiti na zid.
Mama se u početku malo ljuti, ali onda kaže da shvaća jer i ona bila jednom mlada. Njima to znači da mogu i dalje lijepiti svoje postere. A
Amilin brat obično lijepi postere sportaša, dok ona lijepi slike glumica, Barbika i životinja. Njih dvoje se nikako ne mogu dogovoriti što će zalijepiti, ali su se zato odmah dogovorili kada je na vrata sobe trebalo zalijepiti poster da je odraslima ulaz zabranjen. No, ipak, to ne vrijedi za sve. Ne vrijedi za mamu, ali ionako mama dođe obično pospremiti sobu pa su njoj dopustili ulaz bez kucanja. Ostali moraju tražiti dopuštenje mogu li ući.
Slovo P važno je znati i zbog toga što pregaženo slovo P označava da se negdje ne smije parkirati. Slovo P je jako moćno!
RRRR – rrrr
Rast
Amila je naučila da sve raste. Raste u prirodi trava, noge njezinog brata, tatini brkovi… Kada je počnu tatini brkovi bockati, to je pravi čas da se skrate. A skraćivanje brkova smiješan je proces. Kada tata to radi drži nos u zraku. Svi stanu na vrata kupaonice i smiju mu se. No, on se ne smije pomaknuti jer bi se mogao porezati. Ali kada više ne može izdržati, pusti nos i prasne u smijeh. Tada je još smiješniji. Nos mu je kriv, a brkovi nepravilno podrezani. Nakon toga tata ih sve potjera jer bi inače ostao ili ez nosa ili bez brkova. Od smijeha se raste pa je poželjno što više se smijati!
SSSS – ssss
Slava
Amila je odlučila da će biti slavna kad odraste. Slavni ljudi su poznati i njima se stalno priča. Amili se to jako sviđa. Nije još sigurna na koji način želi postati slavna jer stalno mijenja što će biti kad odraste, ali sigurna je u to da će biti slavna. Sviđa joj se da bude slavna pjevačica ili glumica ili spisateljica. No, mama je vraća u stvarnost i govori joj da ako želi biti slavna spisateljica, prvo mora nešto i napisati. Amili se to čini dug proces i pita se može li biti obrnuto. Slava joj se čini jako udaljena, no slovo S joj je blizu i upravo ga je naučila!
ŠŠŠŠ – šššš
Šuma
Amila je jednom išla sa svojim roditeljima i bratom u šumu izvan grada. Tamo su se lijepo proveli. Tata je brao gljive jer zna koje nisu otrovne, a ona i brat su brali jagode. Tada je prvi puta vidjela jagode, a da nisu s tržnice. Kada su stigli kući, tata je pripremio gljive za ručak, a mama mu je uz osmijeh otrovno čestitala što se nisu otrovali.
Amila voli šumu jer ona daje drvo s kojim se radi papir, ona šušti i daje hlad, ali i odmor od automobila. Nana često Amilu govori da je ona njezina šuma-šuš. Obično kada ima neku blesavu ideju.
Amila vjeruje da je šuma Božja ljepota i savjetuje svima da se što prije upute s roditeljima u bilo kakvu šumu, a može i u malu šumicu. Bitno da se udahne svježeg zraka i da se odmori duša.
TTTT – tttt
Tata
Amilu slovo T asocira na tatu. On je glava kuće i ima brkove, a neki ga zovu i drugim riječima kao što otac, stari, babo…
Glava kuće za Amilu znači da se tata pravi važan pred gostima kako mu je teško jer donosi sve važne odluke. No, on je ustvari jako nježan, nosi nju i brata i potajno im kupuje sladoled. Nikada ne bi priznao, ali prava glava kuće je njihova majka.
Amila s tatom planira najbolje planove. Ponekad im se pridruži i brat, a nekad i majka pa se svi zajedno zavuku iza kreveta i planiraju. Amili takvi planovi nisu zanimljivi kao oni koje planira samo s tatom. Jednom su ona i tata planirali kako će otići na pusti otok jer tamo nema škola, a ni pospremanja. No, tada je mama ušla u sobu i ona i tata su se pravili kao da kreću s čišćenjem.
UUUU – uuuu
Umor
Amila nikada nije umorna. Mogla bi stalno skakati, šetati, pjevati… Čak joj ni spavanje nije potrebno. Navečer kada je mama ušuška za spavanje njoj se uopće ne spava, ali se mora praviti da spava pa žmiri. I taman kada mama ode iz sobe, a ona bi ustala, svlada je san i tako do jutra. San je jako lukav. Amila često nešto sanja. Nekad je to i nešto ružno, ali onda dođe mama i utješi je, a ružni san nestane.
Amila vidi da bi u kući mogla biti samo mama umorna. Tata dođe s posla i nakon ručka odmah legne na kauč i spava. Kao da mama nije umorna, a još mora raditi. Amila je rekla mami da joj treba jedna mašina za odmor, na što joj je ona odgovorila da joj treba MBKIP što znači “more bez kuhanja i pranja”. Amila je odlučila reći tati da joj kupi takvu mašinu.
Na kraju je zaključila da mama ima umorno U, a ona urnebesno.
VVVV – vvvv
Važno
Amila je zaključila da je svakome nešto drugo važno. Ipak, svima u njezinoj obitelji važno je otići u planinu ili na more. Uz to, nani je važno zdravlje, djedu penzija i pobjeda u šahu, a tati da auto bude ispravan te da klub za koji navija pobijedi. Tetki je važno da joj objave priču, a bratu da bude najbolji u kompjuterskim igricama. Mami su važne obveze i da ih stigne sve napraviti na vrijeme.
Amili je puno toga važno i ne može se odlučiti što je bitnije. Važni su joj frizura, Barbika, balet, hor, dječaci, haljine, lutke…Puno toga joj je važno i zato voli slovo V. Da ga nema, ne bi mogla glagolima izraziti što joj je sve važno.
ZZZZ – zzzz
Zima
Amila voli ljeto, ali nije joj mrska ni zima. Tada cijela obitelj odlazi na odmor u planine. Tata se brine da je auto ispravan i da su ponijeli sanjke i skije, mama se brine o hrani i vitaminima, a nana plete kape, šalove i rukavice. Djedu nije jasno zašto bi netko išao na tu hladoću i zove ih da se vrate kući.
Dođe i Amilina tetka na jedan dan i vodi ih u razgledavanje zimskog pejzaža. Ona misli da oni bez nje ne bi vidjeli ljepote prirode. A Amila tada stane na vrhu brda i laska tetki kako ih je odvela da vide lijepu prirodu. Zna Amila s tetkama, a pogotovo s tetkama piscima.
ŽŽŽŽ – žžžž
Želje
Amila se čudi koliko ona ustvari toga želi. Misli kako će možda kada odraste imati manje želja poput svojih roditelja. Oni kažu da su puno više željeli kada su bili mlađi. No, Amili to nije jasno. Kako tada netko može imati manje želja. Njoj se čini da bi s odrastanjem mogla imati sve više i više želja. Pretpostavlja da će u petnaestoj godini imati tri milijarde želja. A što će tek biti kada bude imala 65 godina kao njezina nana? Ona već i sada ima bar tri stotine svakakvih želja.
Amila nikako ne shvaća nanu kojoj je jedina želja da svi budu zdravi. Ona ne može i ne želi nikako sebi ograničiti želje. Slovom Ž završava njezina abeceda, ali kaže da će i dalje imati puno želja. To želi i svima ostalima.
Ferida Duraković biografija
Ferida Duraković rodila se 18. travnja 1957. godine u Olovu. U Sarajevu je diplomirala na Filozofskom fakultetu 1980. godine. Radila je na Skendriji u Domu mladih, a potom i kao voditelj knjižare “Valter”.
Tijekom godina njezine su pjesme postale poznate, a pisala je i prozna djela. Njezina najpoznatija djela su: “Bal pod maskama”, “Još jedna bajka o ruži”, “Mala noćna svjetiljka”, “Srce tame”, “Mikijeva abeceda” i mnoga druga. Dobitnica je mnogih nagrada za svoje pjesme.
Posebno je vole čitati djeca jer njezina djela odišu humorom, toplinom i nježnošću. Čak i najtamnije teme, uspjela je prenijeti u humoru.
Danas živi i radi u Sarajevu.