NENAD RADANOVIĆ: ALMIN VRT

Naziv djela: "Almin vrt"
Naziv pripovjetke: "Marta"
Ime pisca: Nenad Radanovic
Mjesto radnje: U Banja Luci
Vrijeme radnje: Vrijeme radnje u ovoj pripovjetci jeste drugi svjetski rat.
Tok dogadjaja: -Susret djecaka i Marte. -Sviranje klavira kod dame. -Igra na rusevinama. -Setnja Marte sa djecakom. -Smijeh prema Vladimiru. -Pojavljivanje Marte. -Oblacenje smijesnog odijela. -Ocev odlazak. -Igra u podrumu. -Osvanuce puste zore. -Prolazenje grupe ljudi. -Vikanje djecaka. -Dolazenje vojnika. -Zelja za jos jednim krikom "Marta".
Tema: Ratno djetinjstvo i tragicna sudbina jevrejske djevojcice Marte. 
Ideja: Rat je uzasna pojava.Iza sebe ostavlja pustos i nevine zrtve.
Najljepsi dio: u ogledalu sam nadzirao bjelinu njenih ociju.Otisla je u sobu.Nastojao sam ostaviti prijatan utisak,jer sam uvjeren da me posmatrala kroz kljucaonicu.
 Najljespsi opis: Sunce jos bijese nisko i sjenka neobicnog drveta čezala je u dvoristu.U dnu bljestavog kubeta na krovu vrtio se vjetrokaz,a pred kucnim ulazom bdio je kup okrnjenog nosa i vilice. Glavni likovi: djecak i Marta 
Sporedni likovi: uciteljica klavira,djecakov otac,Martina majka,njemacki vojnik,civili.
Izgled likova: Marta("U ogledalu sam nadzirao bjelinu njenih ociju i vitice rastresite kose.")
Osobine Likova:Marta: odgovorna("Marta je svakog jutra odlazila na casove klavira.") osjecajna("Marta ih je s mnogo ljubavi i paznje stavljala u korpicu.") vrijedna("Vec sutradan ih je donosila uredno pocesljane i iskrpljene.")
 Epiteti: velika(obuca),gvozdena(caklja),razrusene(kuce),visoka(zica),vedre(veceri) prohladna(mjesecina)
 Personifikacija: Mjesec se smrzavao pored vornickog dimnjaka.
 O piscu: Knjizevnik Nenad Radanovic je jedan od najistaknutijih bosanskohercegovackih pisaca poslije drugog svjetskog rata.rodjen je uselu Markica kod Prijedora 1938.god.Osnovnu i uciteljsku skolu zavrsio je u Banja Luci,a diplomirao je na studiju knjzevnosti i filozofije na Filozofsko fakultetu u Sarajevu.Bio je kao student urednik lista "Nasi dani"(Sarajevo) i clan redakcije casopisa "Putevi"(Banja Luka).